1990-luvun suomalaisten heviyhtyeiden vaikutus nykyiseen metallimusiikkiin: mitä opimme Taneli Jarvalta?

March 29, 2023 0 Comments

1990-luvun suomalaisten heviyhtyeiden vaikutus nykyiseen metallimusiikkiin: mitä opimme Taneli Jarvalta?

1990-luvulla suomalaiset heviyhtyeet alkoivat saavuttaa kansainvälistä menestystä ja tunnustusta omaperäisellä tyylillään sekä erilaisten metalligenrejen ytimekkäällä yhdistelyllä. Yksi tunnetuimmista pioneereista oli laulaja Taneli Jarva, ja hänen vaikutuksensa on edelleen kuultavissa nykypäivän raskasmetalliyhtyeissä.

Taneli Jarva tuli tunnetuksi 1990-luvulla Sentenced-yhtyeen solistina, joka ponnahti parrasvaloihin ulkomailla kylmän ja synkän melodisen death metal -linjan ansioista. Tämän jälkeen Jarva siirtyi hevimpaan suuntaan perustaessaan The Black League -yhtyeen.

Yksi merkittävä oppi, jonka Jarva antoi seuraaville sukupolville, oli se, että metallimusiikki voi murtautua ulos perinteisestä muotista sekä olla sekä aggressiivista että tunnelmallista. Sen lisäksi hän osoitti tarpeen kehittää omaleimaista äänimaailmaa ja uusia innovatiivisia ratkaisuja musiikin luomiseen.

Toinen merkittävä asia, jonka voimme oppia Jarvalta, on taito yhdistää erilaiset metalligenret ja teemat luoden samalla uusia mielenkiintoisia kokonaisuuksia. Hän onnistui tuomaan mukaan esimerkiksi äärettömän harvinainen kansanperinteen elementtejä ja lyriikoita raskaaseen musiikkiin loi aivan omaa tunnistettavaa tunnelmaa.

Yksi Jarvan uran kohokohdista oli vuonna 1996 julkaistu Sentenced-albumi “Down”, joka hylkäsi death metal -tyylit käyttämällä clean laulua ja raskaan rockin sävyjä. Albumi saavutti suurta suosiota ja vaikutti moniin nuoriin metallimuusikoihin sen kokeellisissa sovituksissa sekä synkeässä mutta tarttuvassa melodisuudessaan.

Nykyiset suomalaiset ja kansainväliset metalliyhtyeet ovat edelleen velkaa 1990-luvun pioneereille kuten Taneli Jarvalle. Niiden ansiosta suomalaista hevimusiikkia tarkastellaan maailmalla eräänlaisena relevanttina ilmiönä.

Taneli Jarva ei ole ainoa nimi, jonka legenda elää vahvana nykypäivän metallimusiikin parissa. 1990-luvun suomalaisyhtyeiden joukossa mm. Amorphis, Stratovarius, Nightwish ja Children of Bodom pistivät Suomen kartalle.

Yhteenvetona voidaan todeta, että 1990-luvun suomalaiset heviyhtyeet ja erityisesti Taneli Jarva, ovat jättäneet pysyvän jälkensä metallimusiikkiin maailmanlaajuisesti. Tämän seurauksena uudet sukupolvet oppivat ja omaksuvat heidän innovaatioita sekä omaperäisiä tyylejä, luoden edelleen uutta musiikkia, joka seisoo omilla jaloillaan.

1990-luvun suomalaisten heviyhtyeiden vaikutus nykyiseen metallimusiikkiin: mitä opimme Taneli Jarvalta?

Suomalainen metallimusiikki on noussut kansainväliseen maineeseen 1990-luvulta lähtien, osittain suomalaisten heviyhtyeiden menestyksen ansiosta. Yksi merkittävimmistä henkilöistä suomalaisen metallin historiassa on Taneli Jarva, joka toimi laulajabasistina sellaisissa nimekkäissä yhtyeissä kuten Sentenced ja The Black League. Mitkä ovat tämän omaperäisen ja karismaattisen muusikon suurimmat opetukset, ja mikä on 1990-luvun hevimetallibändien vaikutus nykypäivän musiikkiin?

1. Tyyli ja tunnelma ovat tärkeitä
Taneli Jarva tunnettiin erityisesti omaperäisestä ja synkähköstä tyylistään. Sentenced loi uransa alkuaikoina raakaa death metal -musiikkia, mutta Jarvan luotsaamana yhtye löysi oman tyylikkään goottahevin kulmakiven. Samanlainen tunnelman merkitys näkyy myös The Black League -yhtyeen musiikissa.

Nykyajan bändit voivat oppia tästä sen, kuinka tärkeää on löytää oma soundi ja tunnelma sekä pysyttää siinä kiinni. Luomalla tunnistettavan ja omintakeisen tyylin voi nousta esiin massasta.

2. Laulu on instrumentti
Jarvan laulutyyli oli monipuolinen ja omaperäinen. Hän yhdisteli laulussaan niin melodista kuin karheampaa, rohkeampaa ilmaisua. Tästä syystä hänen panoksensa metallimusiikin kehitykseen on edelleen arvostettu, ja monet nuoret muusikot pitävät häntä idolinaan.

Nykybändien kannattaisi ymmärtää, että laulu ja siihen panostaminen voi olla merkittävä tekijä bändin menestykselle. Laulaja on kappaleiden tulkitsija ja yhtyeen kasvot, johon yleisö samaistuu ja kiinnittyy.

3. Musiikki voi olla vakavaa huumoria
Mielenkiintoista Jarvan luomissa bändeissä oli niiden kyky yhdistellä synkkyyttä, melankoliaa ja huumoria musiikkiinsa. Bändit eivät pelänneet tarttua vakaviinkaan teemoihin ja käsitellä niitä hauskan itseironian kautta.

Tämän päivän metallibändejä ei tarvitse ottaa liian vakavasti – eli heidän kannattaisi hyödyntää huumoria musiikissaan. Se voi helpottaa bändin toimintaa ja mahdollistaa suuremman yleisön tavoittamisen.

4. Kansainvälistyminen voi tuoda menestystä
Jarvan luotsaamat yhtyeet olivat uranuurtajia suomalaisen metallin vientituotteeksi. Sentenced nousi suosioon Euroopassa 1990-luvulla ja The Black League jatkoi tästä eteenpäin. Kansainvälinen menestys mahdollisti bändien kehittymisen ja laajemman yleisön saavuttamisen.

Nykybändit voivat oppia tästä, että rajat ylittävä menestys voi olla realistinen tavoite ja se tarjoaa uusia mahdollisuuksia musiikin tekemiseen ja levittämiseen.

Loppujen lopuksi voidaan todeta, että 1990-luvun suomalaisilla heviyhtyeillä, kuten Taneli Jarvan edustamilla bändeillä, on ollut pysyvä vaikutus nykyiseen metallimusiikkiin. Oli kyse sitten tyylistä ja tunnelmasta, laulusta, huumorista tai kansainvälistymisestä, niiden opetuksista on hyötyä vielä tänä päivänä niin kotimaassa kuin kansainvälisillä areenoilla toimiville bändeille.