Hevisuuruus Taneli Jarva: moniosaaja sekä lavalla että tatuoijana

March 29, 2023 0 Comments

Hevisuuruus Taneli Jarva: moniosaaja sekä lavalla että tatuoijana

Taneli Jarva on suomalaisen hevimusiikin suuria nimiä, mutta mitä kaikki eivät tiedä: hän on myös lahjakas tatuoija. Entisen Sentenced-vokalistin ja nykyisen The Black League -yhtyeen solistin intohimo musiikkia kohtaan on alkanut jo varhaisessa vaiheessa, mutta yhtä vahva rakkaus myös tatuointitaiteeseen on tuonut hänelle lisäarvoa paitsi muusikkona, myös elämän muilla osa-alueilla.

Joensuussa vuonna 1972 syntynyt Jarva on ollut mukana luomassa Suomen hevimusiikin historiaa osana Sentenced-yhtyettä aina bändin ensimmäisestä julkaisusta vuonna 1989 lähtien. Vuonna 1996 ilmestynyt legendaarinen Amok-albumi nosti Sentenced esiin kansainvälisissä metallipiireissä, ja Taneli Jarvan karismaattinen olemus ja vakuuttava vokalisointiallas toivat yhtyeelle paljon uusia kuulijoita.

Jarvan aikakausi Sentenced-yhtyeessä päättyi kuitenkin vuonna 1996, mutta tämä ei ollut suinkaan loppu hänen musikaaliselle uralleen. Vuonna 1998 perustettiin uusi yhtye The Black League, joka näki Taneli Jarvan jälleen eturivissä keikoilla ja nauhoituksissa. Kahden menestyneen hevibändin solistina hän on tänä päivänä ansainnut vankan aseman suomalaisten metallifanien sydämissä.

Vaikka musiikki on ollut Jarvan elämän keskiössä, sitä ei voi sanoa hänen ainoaksi intohimo-uralleen. Muina aikoina hän on opiskellut tatuoinnin tekemistä, ottanut itse taiteilijana ja yrittäjänä seuraavia askeleita työskennellessään eri tatuointistudioissa ympäri Suomea.

Tänään jo omalla tatuoija- ja suomenheviyrittäjät on hänet tunnettu siitä: hänen kutsumuksensa molemmat siipiateria kantava. Taiteilijan minussa-veto paranee kuin oman kehon osan musiikkia – onhan musiikki, mutta samalla valtavan kuvittavaa taidetta. Myös psykologinen puoli kuin esimerkki niiden niin mieli ahdista tuolta – terapiatyökaluna ovuelle tulkoon yhteydessä-paljon voimakastaakin molemmat uhrilahja ominutta seurusteluksen.

Kaiken kaikkiaan Taneli Jarva on osoittanut olevansa moniosaaja niin lavalla kuin tatuoijan pöydän ääressäkin. Hänen työnsä molemmilla alueilla puhuvat puolestaan ja ansaitsevat arvostusta, jota hänelle on annettu vuosien varrella. Tämä erittäin lahjakas ja ainutlaatuinen suomalainen muusikko tulee varmasti inspiroimaan lisää tulevia sukupolvia niin musiikin kuin tatuointitaiteenkin parissa.

Hevisuuruus Taneli Jarva: moniosaaja sekä lavalla että tatuoijana

Suomalaisen hevimetallin ystävät tuntevat hyvin Taneli Jarvan nimen. Pitkän linjan muusikko on vaikuttanut suomalaisessa raskaan musiikin kentässä jo vuosikymmenien ajan, ja hänen meriittilistaltaan löytyy useita merkittäviä yhtyeitä, kuten Sentenced, The Black League ja Chaosbreed. Harvempi kuitenkaan tietää, että Jarva on myös lahjakas tatuoija, joka on työskennellyt alalla jo vuodesta 2007.

Moniosaajan ura alkoi 90-luvun alussa Oulussa, kun nuori Jarva liittyi silloin vielä melodeath-bändinä tunnettuun Sentencediin. Vuosien varrella bändin tyyli muuttui synkemmäksi ja rokkaavammaksi, ja Jarva vastasi suurelta osin uuden ilmeen luomisesta sekä laulu- että sanoituspuolella. Hän toimi Sentencedin solistina aina vuoteen 2005 asti, jonka jälkeen hän siirtyi perustamaan The Black League -yhtyettä.

Musiikin lisäksi visuaalinen taide on aina kiehtonut Jarvaa. Hänen kiinnostuksensa tatuointeihin syttyi jo teini-iässä, ja ensimmäisen oman tatuointinsa hän otti 18-vuotiaana. Vuosien saatossa harrastus muuttui ammatiksi, ja Jarva päätti perustaa oman tatuointistudionsa. Nykyään hän työskentelee Helsingissä sijaitsevassa Blackheart Tattoo -studiossa, jossa hän toteuttaa sekä omia luomuksiaan että asiakkaiden toiveita.

Jarvan vahvuutena tatuoijana on monipuolisuus. Hän hallitsee niin perinteiset japanilaiset kuviot kuin realistiset potretitkin, mutta musiikkitaustastaan johtuen hän tunnetaan erityisesti erilaisten bändi- ja hevi-aiheisten tatuointien tekijänä. Monille tatuoinnit ovat tapa ilmaista omaa taiteellista näkemystään tai kunnioittaa omaa elämänpolkua – ja Jarvalle ne ovat yksi keino kehittää itseään taiteilijana sekä fyysisen että henkisen maailman rajojen välillä.

Vaikka nykyään suurin osa Jarvan ajasta kuluu tatuointistudioon, ei hän ole unohtanut musiikillisia juuriaan. Viime vuosina hän on esiintynyt useilla festareilla niin Sentencedin alkuperäiskokoonpanon kanssa kuin The Black Leaguenkin riveissä. Lisäksi hän osallistui vuoden 2015 kuolleenmeren projektista Chaosbreed-yhtyessä, joka julkaisi pitkäsoiton “Brutal”-albumin.

Taneli Jarvan ura on osoitus siitä, ettei taiteilijan tarvitse valita vain yhtä alaa tai ilmaisumuotoa. Päinvastoin, eri taiteenalojen välinen vuorovaikutus voi antaa uusia näkökulmia ja inspiraatiota. Jarvan elämässä musiikki ja tatuoinnit kulkevat käsi kädessä – ne ovat molemmat tapoja kertoa tarinoita, luoda merkityksiä ja välittää tunnetiloja. Suomalaisen hevin legenda on paitsi moniosaaja myös esikuva kaikille, jotka etsivät rohkeutta oman polkunsa seuraamiseen ja unelmiensa toteuttamiseen.