Maike Valanne – legendaarisen Terveiden Käsien kitaristin tie The Black Leagueen

March 29, 2023 0 Comments

Maike Valanne – legendaarisen Terveiden Käsien kitaristin tie The Black Leagueen

Suomalaisen punk ja heavy rock -skenen yksi tunnetuimpia nimiä on epäilemättä Maike Valanne. Hän on soittanut kitaristina legendaarisessa hardcore punk -yhtyeessä Terveet Kädet sekä goottirock-vaikutteisessa metalliyhtyeessä The Black League. Näiden lisäksi mies on vaikuttanut lukuisissa muissa projekteissa ja orkestereissa vuosikymmenten varrella. Mutta mikä johti tämän uutteran muusikon valitsemalle polulle, ja mitkä ovat hänen ajatuksensa musiikin merkityksestä?

Jo nuorena aloittanut Maike ei aikaillut tultuaan mukaan punk-skenen alkuhetkiin Suomessa. Terveet Kädet perustettiin vuonna 1980, ja se tunnetaan yhtenä pioneereista suomalaisen hardcore punkin saralla. Yhtyeen sanoma oli voimakas, ja sen kappaleet sisälsivät usein kantaaottavaa sisältöä, joka kosketti yhteiskunnallisia ja poliittisia teemoja.

Terveiden Käsien jälkeen Maike jatkoi uraansa toisen kansallisesti merkittävän bändin, The Black Leaguen parissa. Vuonna 1998 perustettu The Black League yhdisteli omassa musiikissaan heavy metalin, goottirockin ja punkin elementtejä, ja yhtye saavutti niin kotimaassa kuin ulkomaillakin vankan kannattajakunnan. The Black League ilmoitti jäävänsä tauolle vuonna 2015, ja sen jälkeen Maike on keskittynyt soolouraansa sekä uusiin projekteihin.

Vaikka Valannen tunnetuimmat pelipaikat liittyvät Terveisiin Käsiin ja The Black Leagueen, ei pidä unohtaa miehen lukuisia muita musiikillisia seikkailuja. Maike on soittanut muun muassa yhtyeissä kuten Depressiveloversrockers, Holy Lamb All-Stars ja Burnt By The Sun, sekä tuottanut albumijulkaisuja omalla nimellään.

Maike Valanne arvostaa musiikkia taiteenmuotona ja pitää sitä monipuolisena tapana ilmaista itseään. Hän uskoo, että musiikki voi olla merkityksellistä niin paikallisella tasolla kuin yksilöllekin. Muusikon elämää leimaa jatkuva luovuuden ja inspiraation etsintä – oli kyse sitten vanhoista vaikutteista tai uusista innovaatioista.

Maike Valannen uran varrella yksi asia on pysynyt samana: intohimo musiikkiin. Hänen matkansa punk rockin sisältä raskaamman musiikin pariin osoittaa, että suunta voi muuttua, mutta asenne säilyy.

Maike Valanne – legendaarisen Terveiden Käsien kitaristin tie The Black Leagueen

Suomalaisen punkrockin historiassa on monia merkittäviä nimiä, mutta harva on niin paikallaan kuin legendaarisen Terveiden Käsien kitaristi Maike Valanne. Hän on tehnyt pitkän uran musiikin parissa ja ollut vaikuttamassa monen bändin taustalla, mutta erityisesti hänet tunnetaan yhtenä suomalaisen punkin peruspilareista. Nyt Valanne on mukana uudessa kokoonpanossa The Black League, johon kuuluvat myös muut suomalaisen rockmusiikin kovat nimet.

Aloitetaan hieman alusta. Maike Valanne liittyi Terveet Kädet -yhtyeeseen vuonna 1980 ja oli mukana luomassa suomipunkin aaltoa sen alkuvuosista lähtien. Terveet Kädet nousivat nopeasti yhdeksi suosituimmista punkbändeistä Suomessa, ja myös kansainvälinen menestys seurasi perässä. Vuosien varrella yhtye on julkaissut useita levyjä, singlejä ja EP:tä.

Ei ole mikään salaisuus, että Terveet Kädet inspiroivat monia nuoria muusikoita ja bändejä omalla urallaan. Eräs heidän vaikutuksestaan hyötyneistä on The Black League, jonka musiikki yhdistelee punkin energisyyttä ja rosoisuutta raskaampaan rockiin. Bändin jäsenet ovat kaikki kokeneita muusikoita, jotka ovat soittaneet niin kansallisesti kuin kansainvälisesti tunnetuissa yhtyeissä.

Maike Valanne liittyi The Black League -kokoonpanoon vuonna 2017, ja hänen tuloaan pidetään osoituksena siitä, että bändi on vakavasti otettava toimija suomalaisella rock-kentällä. Valanteen kitarataidot ja kokemus antavat bändille sen tarvitseman syvyyden ja auttavat heitä erottumaan muusta massasta.

The Black Leaguen musiikki on saanut vaikutteita niin legendaarisista hard rockin suuruuksista, kuten Black Sabbathista ja Deep Purplesta, kuin myös kotimaisilta punk- ja rock-bändeiltä. Yhtyeen omaperäinen soundi ja henkilökohtaisista kokemuksista kumpuavat sanoitukset ovat saaneet aiemmin julkaisematonta musiikkia elämäänsä: heidän debyyttialbuminsa “Ichor” julkaistiin vuonna 2019.

Yhteistyö Terveiden Käsien ja The Black Leaguen välillä ei kuitenkaan pääty pelkästään Maike Valanteen mukaantuloon bändiin. Molemmat yhtyeet ovat tehneet lukuisia keikkoja yhdessä ja julkaisevat myös yhteisiä singlejä. Tämä on osoittanut, miten suomipunkin veteraanit ja uudemman aallon edustajat voivat toimia yhdessä parhaassa tapauksessa synnyttää jotain entistäkin suurempaa.

Maike Valanteen ura on ollut inspiroiva ja ansaitsee ehdottomasti paikkansa suomipunkin historiassa. Hän on osoittanut, että punk ei ole vain nuorten kapinallisten keino itseilmaisuun, vaan myös kokeneiden muusikoiden leikkikenttä ja loputonta luovuutta täynnä oleva maailma.

The Black Leaguen ja Terveiden Käsien yhteiset tuotokset tulevat varmasti jatkossakin olemaan sekä mielenkiintoisia että merkittäviä. Kuka tietää, millaisia uusia tuulia Maike Valanteen kitarointi voi tuoda vielä tulevaisuudessa? Toivotamme siis suomalaisille punkrock-legendoille menestystä niin yhdessä kuin erikseenkin!