Taneli Jarvan musiikillinen ura: Sentencedistä The Black Leagueen ja sen jälkeiseen aikaan

March 29, 2023 0 Comments

Taneli Jarvan musiikillinen ura: Sentencedistä The Black Leagueen ja sen jälkeiseen aikaan

Suomalaisen rock- ja metallimusiikin piireissä kovan arvostuksen saavuttaneen Taneli Jarvan ura on kulkenut mielenkiintoisesti erilaisten yhtyeiden ja projektien kautta. Hän on tunnettu paitsi omalaatuisista laulusuorituksistaan, myös vahvasta karismaattisesta esiintymisestään. Katsotaanpa tarkemmin, minkälainen matka Jarvan ura on kulkenut Sentencedistä The Black Leagueen ja vielä sen jälkeiseen aikaan.

Sentenced (1989–1996)

Jarva liittyi legendaarisen suomalaisen metalliyhtye Sentencedin riveihin vuonna 1989. Hän toimi aluksi basistina, mutta siirtyi vuonna 1993 yhtyeen laulajan tontille. Ensimmäinen albumi, jolla hänen vokalisointejaan kuullaan, on “North from Here” (1993). Sen seuranneet “Amok” (1995) ja “Down” (1996) jatkoivat yhtyeen kasvavaa menestystarinaa niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Sentencedissä Jarva ehti vaikuttaa seitsemän vuotta, ennen kuin päätti jättää yhtyeen vuonna 1996. Erosyynä olivat erimielisyydet musiikillisesta suunnasta, ja eron jälkeen hän perusti omannäköisensä yhtyeen, The Black League.

The Black League (1998–2011)

The Black League perustettiin vuonna 1998, ja sen musiikissa yhdistyy metallin voima ja rockin tarttuvuus dark metalin sävyihin. Ensimmäinen albumi “Ichor” ilmestyi vuonna 2000, ja sitä seurasivat “Utopia A.D.” (2001), “Man’s Ruin Revisited” (2004), “Doombound: Release 6 ½” (2006) ja “Ghost Brothel” (2009). Bändin musiikki on saanut vaikutteita monista maailman rock-, metal-, punk- ja proge-legendoista kuten Black Sabbath, Queen, Thin Lizzy ja Hanoi Rocks.

Vaikka The Black League ei saavuttanutkaan aivan samaa suosiota kuin Sentenced, se pysyi aktiivisena keikkarintamalla ja sai vankan fanipohjan Suomessa. Yhtye lopetti toimintansa vuonna 2011.

Sen jälkeinen aika (2011 →)

The Black Leaguen jälkeen Jarva on vaikuttanut useissa erilaisissa projekteissa. Vuosina 2013–2015 hän soitti bassoa raskaan rockin yhtyeessä Chaosweaver. Samanaikaisesti hän toimi myös Iron Country Sisters -nimeä kantavan folk- ja countryhenkisen yhtyeen solistina. Lisäksi hän teki vierailuja eri artistien levyille, kuten Kohti kaaosta -yhtyeen rajahtavalla “Pohjola” (2016) -kappaleella.

Viime aikojen mielenkiintoisin ja odotetuin paluu tapahtui kuitenkin vuonna 2019. Silloin Jarva palasi Sentencedin kanssa lavalle vielä kertaalleen, kun yhtye esiintyi yllätyskeikalla Kuopio Rockcock -festivaaleilla Sentenced-henkisenä “all-stars”-kokoonpanona. Tämä herätti tosin fanien keskuudessa toiveita laajemmasta paluusta, mutta ainakaan vielä sellaisia uutisia ei ole annettu.

Taneli Jarvan ura on kulkenut mielenkiintoisesti vaiheesta toiseen ja halki monenlaisen musiikillisen ilmaisun. Ainoastaan aika näyttää, mihin suuntaan hänen tie vie seuraavaksi!

Taneli Jarvan musiikillinen ura: Sentencedistä The Black Leagueen ja sen jälkeiseen aikaan

Taneli Jarva on suomalaisen raskaan rockin yksi tunnetuimmista hahmoista. Hän aloitti musiikkiuransa 1990-luvun alussa, jolloin hän liittyi oululaiseen death metal -yhtye Sentencediin. Vuosien varrella Jarva on vaikuttanut lukuisissa eri kokoonpanoissa ja projekteissa, joista ehkä kuuluisimpana ja merkittävimpänä mainittakoon The Black League. Tässä artikkelissa perehdymme Taneli Jarvan monivaiheiseen uraan yli kolmen vuosikymmenen ajalta.

Sentencedin riveissä (1991-1996)

Taneli Jarva astui Sentencedin riveihin vuonna 1991 parikymppisenä nuorukaisena. Jo samana vuonna yhtye julkaisi debyyttialbuminsa “Shadows of the Past”, jolla kuultiin vielä voimakkaasti death metal -vaikutteista äänimaailmaa. Jarvan lauluääni oli tuohon aikaan kaukana hänen myöhemmin tunnetuksi tulleesta karismaattisesta baritonistaan: kyseessä oli raaka ja kurkkuinen örinä, joka sopi hyvin death metalin raakaan ilmaisuun.

Sentencedin musiikkityyli kuitenkin alkoi muuttua jo seuraavalla albumilla “North From Here” (1993), jolla yhtye flirttaili teknisen death metalin ja melodisen black metalin kanssa. Tärkeä askel kohti tunnetumpaa Sentenced-tyyliä oli kuitenkin vuonna 1995 julkaistu kolmas albumi “Amok”, jolla kuultiin enemmän melodista ja surumielistä heavy rockia.

Vaikka Jarva vaikuttikin Sentencedissa vain noin viisi vuotta, hän ehti jättää pysyvän jäljen yhtyeen kehityksessä ja soundissa. Huippunsa tämä ajankohta saavutti ehkä vuonna 1996 julkaistulla “Down” -albumilla, joka nosti Sentencedin kotimaisen rock-metallin huippunimiin.

The Black League (1998-2010)

Erimielisyyksien takia Taneli Jarva päätti erota Sentencedista vuonna 1996 ja keskittyä uusiin musiikillisiin projekteihinsa. Vuoden 1998 alussa pohjoissuomalainen The Black League ilmoitti saaneensa uuden laulaja ja Jarva astui uutena frontmanina esiin yhdessä Rapture-yhtyeestä tutun Janne Kukkosen kanssa.

The Black League jatkoi siitä, mihin Sentenced jäi Jarvan aikaan, mutta toi musiikkiinsa entistä enemmän goottirock-/hevi-vaikutteita. Yhtye julkaisi yhteensä neljä pitkäsoittoa Jarvan johdolla: “Ichor” (2000), “Utopia A.D.” (2001), “Man’s Ruin Revisited” (2004) ja “Ghosts of Time” (2010).

Valitettavasti The Black League ei saavuttanut samanlaista menestystä kuin Sentenced, mutta se ehti kuitenkin saada vankan kannattajakunnan suomalaisten hevifanien keskuudessa ja keikkaili huomattavan paljon kotimaassa sekä Euroopassa.

Sen jälkeinen aika ja muut projektit

Vaikka The Black League olikin Taneli Jarvan pääasiallinen projektiperhe vuodesta 1998 vuoteen 2010, hän on ehtinyt vaikuttaa myös monissa muissa yhtyeissä ja projekteissa. Näistä mainittakoon ainakin death metal -yhtye Chaosbreed, jossa Jarva soitti bassoa ja toimi laulajana. Chaosbreed perustettiin vuonna 2003 ja sen kokoonpanosta löytyy jäseniä mm. Amorphis-, Entwine- ja Nihil-yhtyeistä.

Viime vuosina Taneli Jarva on vetäytynyt hieman julkisuudesta, mutta tekee edelleen musiikkia underground-hengessä. Vuonna 2016 Jarva esiintyi pitkästä aikaa livenä sooloartistina Helsingin On the Rocks -klubilla.

Taneli Jarvan musiikillinen ura kunnioittavana omapäisenä muusikkona on kiistatta vaikuttava ja monipuolinen. Sentencedin kautta nousseesta nuoresta miehestä on kasvanut arvostettu ja erilaisten musiikinlajien taitaja, jonka huippusuosio heviväen keskuudessa ei helposti laimene.